Kan ik een paniekaanval voorkomen?

Veel mensen met een paniekstoornis of na een paniekaanval vragen zich af of ze een paniekaanval voortaan kunnen voorkomen. Een paniekaanval voorkomen is in veel gevallen nauwelijks tot niet haalbaar. Wel is het mogelijk de kans op een paniekaanval te verminderen door te letten op een aantal punten. Deze punten verhogen de kans op een paniekaanval.

Helaas, een paniekaanval voorkomen is vrijwel onmogelijk. Om de kans te verkleinen kun je wel op de volgende punten letten.

Goede nachtrust en goed voedingspatroon

Over het algemeen is de kans op een paniekaanval groter, wanneer de lichamelijk conditie minder is. De kans is dus groter op een paniekaanval, wanneer je weinig tot slecht hebt geslapen of dat je weinig tot niets hebt gegeten. Om die reden is het uiterst belangrijk goed te rusten en gestructureerd te eten. Uiteraard is dat voor iedereen van belang, maar de kans op het krijgen van een aanval kan hierdoor worden verminderd.

Probeer gestructureerd te eten, ook als je bezig bent met een dieet. Zorg voor voldoende vitaminen en sla vooral het ontbijt niet over. Het ontbijt is de opstarter van de dag en zorgt ervoor dat je lichaam aan het werk wordt gezet. De lichamelijk processen worden als het ware geactiveerd.

Lichamelijke conditie

Naast een goede nachtrust en goed voedingspatroon is ook lichamelijke conditie belangrijk. Je voelt je na het sporten veelal lekkerder in je vel en kunt daarnaast je adrenaline kwijt. Daarnaast is sporten ook een goede remedie tegen stress, wat weer de kans op een paniekaanval verhoogd.

Je hoeft niet direct kilometers te gaan hardlopen, uiteraard wel goed, maar na het eten en flinke wandeling of met de fiets dagelijks naar het werk is een goed begin. Probeer een sport te vinden die je ook daadwerkelijk leuk vindt, dit is eenvoudiger vol te houden. Zoek desnoods een sportmaatje, zodat je jezelf aan elkaar kan optrekken. Sporten of activiteiten zijn een goede oplossing om de adrenaline in het lichaam kwijt te raken.

Wanneer je denkt een aanval te krijgen kun je een paniekaanval voorkomen, althans proberen te voorkomen, door afleiding te zoeken en jezelf gerust te stellen. Neem een slokje water en ga bijvoorbeeld een eindje fietsen of een stukje lopen. Helaas, makkelijker gezegd dan gedaan. Wanneer het lukt ben je in ieder geval al heel goed op weg.

Paniekaanval voorkomen met innerlijke rust

In veel gevallen ontstaat een paniekaanval, omdat je de rust niet kan vinden. Dit kan komen door een slechte nachtrust, maar het kan ook komen door hoge werkdruk. Probeer innerlijke rust te vinden. Dat klinkt zweverig, maar is echt een goede oplossing. Mediteren is bijvoorbeeld een goede oplossing. Is mediteren niets voor jouw? Dat kan. Probeer de druk dan bijvoorbeeld van je af te schrijven of zorg dat je bij iemand je verhaal kwijt kan.

Innerlijke rust kan op veel manieren worden gevonden, maar niet iedere mogelijkheid is ook daadwerkelijk een oplossing voor iemand. Zoek een oplossing die jou ook daadwerkelijk rust geeft. Een paniekaanval voorkomen kan, maar is moeilijk. Het is in ieder geval na een paniekaanval belangrijk de reden van de aanval proberen te achterhalen. Waardoor kreeg ik de aanval? Lukt het niet om jezelf gerust te stellen, of merk je dat je bepaalde situaties gaat vermijden, maak dan een afspraak met een arts of specialist. Samen kun je dan naar een oplossing zoeken.

Een paniekaanval voorkomen, wat doe jij?